Emil Eve Architects

The Reading Room

R1 R3 R6 R5 R4 R2

The Reading Room was designed and built by Interior Architecture and Design students at the University for the Creative Arts, led by Emil Eve Architects as design tutors. The project was inspired by Margate’s Georgian reading rooms - popular visitor destinations during the town’s heyday in the late 18th Century. Based on this historical precedent, students were asked to collaboratively design a contemporary Reading Room as a platform for discussion about current issues affecting Margate.

The students created a enclosure composed of a continuous bench supporting pivoting modules that could be configured to accommodate different events. They designed individual modules to facilitate a number of activities: sharing and archiving memories; writing and sending postcards; playing games; reading and studying; all aimed to generate debate around regeneration initiatives in the town.

The Reading Room was installed at the old Pettman’s Depository in Margate in 2013 and hosted a week-long series of events and talks. Following this, it travelled to Folkestone where it was was housed at the Triennial Visitor Centre acting as a place for public forums as well as an information point for festival visitors.

 

Please visit www.spab.org.uk for more information.Ross has been selected as one of the 2013 Scholars by the Society for the Protection of Ancient Buildings (SPAB). Alongside the three other selected scholars, he will be travelling around the UK visiting ancient buildings and learning, what SPAB calls, the "practical and positive side of conservation" from experts of traditional building technologies and contemporary conservation principles.
The skills and knowledge he learns, as well as the people he meets, will be an invaluable resource for future Emil Eve projects.
Please visit www.spab.org.uk for more information.